Helt siden starten har «Helt på Jordet» samlet opp mot 7500 personer på den store familiedagen. I år utvides festivalen med «Æftas» på fredagen.
– Vi håper på en ny folkefest 24. august. Festivalen er gratis for publikum og henvender seg til hele familien, så det er litt vanskelig å telle eksakt publikumsoppslutning, men det har flere år vært omkring 7000 eller mer, sier prosjektleder Lene Stenberg og Camilla Rostad i arrangementskomiteen for årets jordbruks- og matfestival på Lena.
«Helt på Jordet» er en hyllest av bygda for bygda. Den viser fram bonden, jordbruket med sin matproduksjon og hele Østre Toten-samfunnet.
– Festivalen er en møteplass for innbyggerne, et utstillingsvindu for lokal matproduksjon og en god profilering av bygda vår. Årets festival kommer til å ha mye å by på for folk i alle aldere, sier Stenberg og Rostad.
Milliardnæring
Jordbruket er milliardnæring i Østre Toten. Produsentene innenfor organisasjonen Mat fra Toten produserer alene mat for 850 millioner kroner i året.
– Toten er et av Norges viktigste matkamre. Særlig grønnsaksproduksjonen er stor her, men Toten-landbruket er også mye annet. Melk, kjøtt, fjærkre, egg, potet, korn og frukt og bær. Vi har mye å være stolte av sammen, sier Lene Stenberg og Camilla Rostad, som begge er aktive innen jordbruk og matproduksjon.
______________________________________________________________
PÅMELDING TIL FAGSEMINAR "ÆFTAS" FREDAG 23. august: PÅMELDING
PÅMELDING TIL "MÆDDA PÅ JORDET" LØRDAG 24. august: PÅMELDING
______________________________________________________________
Langbord på Evangsjordet
«Mæddan på jordet» er noe en må kjøpe billett til. Det er et arrangement der det dekkes langbord på Evangsjordet og serveres fireretters middag med smak av Toten. Alt som serveres under måltidet vil være lokalt produsert, og tilberedt av lokale delikatessekokker og elever fra restaurant- og matfaglinja ved Raufoss videregående skole.
Vil du delta på årets utgave av Mædda på jordet? Da ønsker vi velkommen til en uforglemmelig helaften på jordet til Nedre Evang gård.
Matfesten "Helt på jordet" inviterer til et 4-retters gourmet måltid laget av ferske, lokale råvarer lørdag 24. august kl. 19.00.
Velkomst og mingling fra kl. 19.00 med mulighet til å kjøpe snacks og drikke fram til middagen starter kl. 20.00
Tjønnås Delikatesser i samarbeid med Mat - og restaurantfag på Raufoss videregående skal ta oss med på denne fantastiske matopplevelsen. De vil servere de nydeligste retter på ett lekkert pyntet langbord i røff "Helt på jordet" stil.
Alle tar med egen tallerken, eget bestikk og eget vannglass.
Det legges kun ut 150 billetter, så det lønner seg å være raskt ute.
Husk klær etter vær - dette er som nevnt en helaften ute!
Her er det bare å glede seg :) PÅMELDING

Foto: Østre Toten kommune
Vi kårer årets helt på jordet, og årets Unge bonde
På familiedagen i Lenaparken 24. august skal bonden hylles som den store helten. Det innebærer blant annet kåring av årets helt på jordet og årets unge bonde.
– Vi ønsker oss forslag på gode kandidater, sier Lene Stenberg og Camilla Rostad. Begge er tidligere hyllet på scena i Lenaparken under festivalen. I fjor var det Lene Stenberg, årets prosjektleder, som ble kåret til årets helt på jordet. Rostad og mannen Per Odd Gjestvang ble kåret til helter på jordet i 2022. I 2019 var det Inger Teslo Fremstad som vant prisen mens Johannes Dyste ble kåret som den første Helten på Jordet i 2018.
«Helt på Jordet» ønsker å løfte fram unge bønder, og har derfor sammen med Østre Toten Bygdeungdomslag opprettet prisen «Helt på Jordet ung bonde.». Første vinner av prisen ble Wenche Rustad Wangen og i 2023 ble den tildelt Martin Selmer Paulseth, sier Stenberg og Rostad, og fortsetter:
– Her ønsker vi oss mange forslag på kandidater innen 13. august. Dersom du er eller kjenner du en totning under 35 år, som brenner for å utvikle landbruket, er stolt av hjemplassen sin og er et godt forbilde og til inspirasjon for andre, da vil vi gjerne høre fra deg. Den nominerte må ha store drømmer og ønske om en dag å kunne leve av et yrke innen landbruket, enten det er lokalmat, matproduksjon eller dyrehold.
Matmarked
Stenberg og Rostad forteller at årets festival blant annet byr på et bugnende matmarked med varer fra lokale produsenter, servering av lokalmat, åpen gård, traktoropptog, maskinutstilling, infostands, ulike aktiviteter, konkurranser, prisdryss, barnas restaurant, rockekonsert for barn og «mædda på jordet».

LENAPARKEN: Lenaparken blir sentrum for årets Helt på Jordet. – Her blir det blant annet bugnende matmarked, servering av lokalmat, åpen gård, maskinutstilling, ulike aktiviteter, konkurranser, prisdryss og tilbud for barn, sier Lene Stenberg (t.v.) og Camilla Rostad i arrangementskomiteen. Foto: Sæmund Moshagen, Toten i dag
Les artikkelen i Toten i dag
Nytt av året
Festivalen arrangeres av faglagene i landbruket, Mat fra Toten, Lena handelsstandsforening og Østre Toten kommune. Den ble arrangert første gang i 2018, og arrangeres i år for fjerde gang.
Nytt av året er en egen fagdag – «Æftas» – fredagen, altså dagen før familiedagen i Lena sentrum.
– «Æftas» blir et faglig miniseminar der vi retter oppmerksomheten mot rekruttering, matberedskap, sjølberging, produksjon og foredling. Dagen deles i to bolker, hvor den første delen henvender seg til elever i naturbruk, restaurant og matfag ved Lena-Valle og Raufoss videregående skoler. Vi vil vise dem hvem vi er, og muligheter de har i jordbruket i Østre Toten, forteller Stenberg og Rostad.
Fagprat
Fagdagen holdes i garasjen på Valle på Lena, der Ken Andre Ottesen er hentet inn som programleder. Del to fortsetter med forskjellige temaer om mat fra jord til bord, og har blant andre Marit Mette Tjønnås, grunder av Tjønnås Delikatesse, Marit Mjøen Solem, sauebonde og gründer av Findmy sporingsprodukter til dyr og beiteområder på programmet.
Det blir også kunnskap å hente om bruk av droner for lokalisering av rådyrkalver i slåtteeng, sortsutvikling i planteproduksjon, matberedskap, potetforedling og moderne fjøssystemer.
Sterke meningsbærere som Per Olaf Lundteigen og Anders Nordstad skal også delta for å sette fart på paneldebatt og samtaler omkring utnyttelse av ressursene på Toten opp mot matberedskap, sjølberging, produksjon og foredling.
Vi setter fokus på rekruttering, matberedskap, sjølberging, produksjon og foredling!
DEL 1 kl. 12.00 - DEL 2: ca. 14.30
Paneldebatter & samtaler kl. 17.00 - 19.00 omkring utnyttelse av våre ressurser på Toten. PÅMELDING
